Bäst i test schampo utan sulfater

exSchampo utan sulfater

Fler och fler blir medvetna om att schampot kan påverka deras hår inte bara positivt utan negativt. Därför börjar flera tillverkare marknadsföra att schampot är utan sulfater, silikon eller parabener. Men vad betyder det…

Non-toxic Beauty.se tipsar dig om vilka schampon som är bäst i test men även sulfatfri, silikonfri och parabenfritt. Vi förklarar även för och nackdelar med dessa ämnen längre ner.

Missa inte vårt nya test av torrschampo med överraskande resultat.

Letar du efter andra typer schampon så kan du hitta dem i vår artikel om Skonsamma schampon. Vi har även test på bästa schampo för fett hår och bästa volymschampo för tunt hår. Alla schampon vi har undersökt hittar du här.

7 riktigt bra schampon utan sulfater

1

Nine Yards Go Loud Volume Shampoo
Nine Yards Go Loud Volume Shampoo 300 ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

4.7/5

Ett volymschampo för fint och tunt hår med en mild sulfatfri rengöring. Innehåller mycket få riskämnen bland ingredienserna. De negativa egenskaperna är att enstaka tycker inte produkten inte luktar så gott och att produkten är lite dyr. Produkten innehåller ingen sulfat, silikon eller parabener utan enbart citronsyra. Schampot har väldigt högt kundbetyg och är väl värt att prova.

2

Lernberger Stafsing Schampoo For Volume
Lernberger Stafsing Schampoo For Volume 250ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

3.5/5

Last updated: 2024-06-12 11:11:32

Schampot rengör väldigt skonsamt samtidigt som det ger volym till håret. Innehåller mycket få riskämnen bland ingredienserna. De negativa egenskaperna är att enstaka tycker inte produkten rengör så bra och volymen inte blir så stor. Produkten innehåller ingen sulfat, silikon eller parabener utan enbart citronsyra. Schampot har blivit omnämnd i flera tidningar är väl värt att prova. 

3

Kevin Murphy Maxi Wash Detox Shampoo
Kevin Murphy Maxi Wash Detox Shampoo 250ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

4.1/5

Väldigt omtyckt djuprengörande detox schampo och ligger i topp hos flera tidningar. Innehåller mycket få riskämnen bland ingredienserna. De negativa egenskaperna är att enstaka klagar på irriterad hårbotten och torrt hår dock är det mycket få. Schampot är relativt unikt med AHA-syror som tar bort fett och rester från styling. Schampot är väl värt att prova. 

4

Noughty To The Rescue Moisture Boost Shampoo
Noughty To The Rescue Shampoo 250ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

4.3/5

Noughty To The Rescue Moisture Boost schampoo ska passa till torrt och frissigt hår. Många som använder schampot tycker det fungerar väldigt bra på torrt och slitet hår. Innehåller få riskämnen bland ingredienserna. De negativa egenskaperna är att enstaka tycker det gör håret torrt och strävt. Schampot är prisvärt och väl värt att prova.

5

Björn Axén Moisturizing Gentle Shampoo
Björn Axén Organic Björn Axén Moisturizing Gentle Shampoo

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

3.4/5

Milt rengörande schampo som är återfuktande och förhindrar att håret blir statiskt. Passar för torr och irriterande hårbotten. Schampot innehåller få riskämnen samt fungerar bra på torrt hår. Personer med lockigt upplever att det fungerar bra.  Produktens innehåll ligger i topp men användarbetyget är medel.  Enstaka användare upplever att schampot löddrar dåligt. 

6

Maria Nila True Soft Shampoo
Maria Nila True Soft Shampoo 350ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 4 av 5

Användarbetyg:

4.4/5

Omtyckt schampo som återfuktar torrt hår och stärker håret.  Innehåller några riskämnen bland ingredienserna, innehåller även silikon i formen Amodimethicone. Produkten innehåller färre riskämnen än ett medel schampo. Varit med i många tidningar och omtyckt schampo av användare passar främst de som vill återfukta håret.

7

REF Ultimate Repair Shampoo
REF Ultimate Repair Shampoo 285ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 3 av 5

Användarbetyg:

4.5/5

Schampo för att reparera och vårda håret. Ska vara skonsam och fungera bra med färgning och andra kemiska behandlingar enligt tillverkaren. Schampot är omtyckt och gör håret mjukt.  Innehåller flera riskämnen bland ingredienserna, bland annat två konserveringsmedel som har starka indikationer på att ge kontaktallergi. Produkten innehåller fler riskämnen än medel och även silikon i formen Dimethiconol. 

Sulfater för- och nackdelar

Sulfater i schampo har en funktion som rengöringsmedel.

Fördelar:

Sulfater är inte idag kopplade till hälsorisker. De är ett naturligt ämne som finns i bla. havsvatten och spelar en viktig roll i livet på jorden. I hårvårdsprodukter brukar de användas som en konstgjord rengörande ingrediens. Fördelen med Sulfater i schampo är att de är bra på att göra rent håret på smuts men även rester från hårprodukter som oljor, silikoner och fett. Tack vare de gör håret så rent och har en viss löddrande effekt så upplevs det att håret löddrar och en fräsch känsla ges i håret. De sulfater som används är godkända enligt EU regler.

Nackdelar:

Då sulfater är väldigt effektiva på att rengöra så är det deras nackdel med. De tar bort de skyddande naturliga oljorna på hårbotten vilket gör att hårbotten blir irriterad. De kan också medföra att håret känns extra torrt eller frissigt. 

Silikoner för- och nackdelar

Ett silikonfritt schampo innebär att håret inte utsätts för silikoner som annars kan lägga sig som en hinna över hårstråt. Silikoner har länge tillsatts i olika hårprodukter för att håret ska upplevas mjukt, friskt och glänsande. 

Är silikoner farliga?

Silikoner är en benämning på en grupp av olika silikoner det finns cykliska och raka. De cykliska har sämre egenskaper och där har flera blivit förbjudna och vissa får bara användas om de är i produkter som inte sköljs bort då de är giftiga för vattenmiljö. En av de cykliska silikoner  som får användas idag är Cyclomethicone dock finns starka indikationer i studier som visar att den är miljöskadlig och kan vara hormonstörande.

Den andra gruppen med raka silikoner är snällare där tex Dimethicone ingår. Det finns inga starka studier på att det farligt men det finns indikationer på att de är hälsoskadlig men de är starkare kopplad till att vara miljöfarlig för naturen.

Fördelar med silikoner

Silikoner lägger sig på hårstrået som en hinna som får det konstgjort se glansigt och lent ut. 

Nackdelar med silikoner

Förutom att de är miljöfarliga och till viss del hälsofarliga som det beskrivs ovan så stannar de kvar i håret.

Använder du någon hårvårdsprodukt med silikoner så stannar silikonerna kvar till viss del om du inte använder ett djuprengörande schampo med sulfater. För många lager av silikon gör att håret inte mår bra i slutändan.

Parabener för- och nackdelar

Parabener är en grupp av konserveringsmedel som används i många olika typer av skönhetsprodukter, inklusive hårschampo. De har visat sig vara effektiva för att förlänga hållbarheten hos produkterna och förhindra att mikroorganismer växer i dem.

Det finns viss oro för att parabener kan ha negativa hälsoeffekter på människor. En teori är att de kan påverka hormonbalansen och orsaka hormonstörningar. En annan oro är att parabener kan irritera huden och hårbotten, vilket kan leda till utslag och klåda.

Här är några fördelar och nackdelar med att använda parabener i hårschampo:

Fördelar:

Parabener är effektiva konserveringsmedel som hjälper till att förlänga hållbarheten hos hårschampo och andra skönhetsprodukter.

De är billigare än många andra konserveringsmedel och finns lättillgängliga. De är därför populära hos tillverkare att använda.

Nackdelar:

Det finns oro för att parabener kan påverka hormonbalansen och orsaka hormonstörningar.

De kan irritera huden och hårbotten, vilket kan leda till utslag och klåda.

Många människor undviker produkter som innehåller parabener på grund av oro för eventuella negativa hälsoeffekter.

Inom EU finns det krav på att märka produkter som innehåller dessa ämnen.  Om du undersöker hårproduktens innehållsförteckning brukar parabenerna heta E 214, E 215, E 218 och E 219

Hur vet man om schampo innehåller sulfat, silikoner eller parabener?

Du kan ta reda på om schampo innehåller sulfat, silikoner eller parabener genom att titta på innehållsförteckningen på förpackningen. Innehållsförteckningen listar de olika ingredienserna i produkten i fallande ordning, så de första ingredienserna är de som finns i störst mängd.

Sulfat finns ofta i schampo som ett rengöringsmedel, och de vanligaste sulfaterna som används är:

 • Natriumlauretsulfat (SLS)
 • Ammonium Lauryl Sulphate (ALS)
 • Ammonium Laureth Sulphate (ALES)
 • Natriumlaurethsulfat (SLES).

Silikoner finns ofta i schampo för att ge glans och mjukhet till håret, och de vanligaste silikonerna som används är:

 • Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Oftast slutar silikoner på -cone

Parabener är konserveringsmedel som finns i många skönhetsprodukter, inklusive schampo, och de vanligaste parabenerna som används är

 • Methylparaben
 • Propylparaben
 • Oftast har de paraben i namnet
 • E- nummer för parabener är,  E 214, E 215, E 218 och E 219

Om du är orolig för att använda produkter som innehåller sulfat, silikoner eller parabener finns det många alternativ att välja mellan. Titta på Non-toxicBeauty.se olik test för att se vilka schampon som inte innehåller skadliga ämnen.

 

Share:

Facebook
Pinterest
Email

Om författaren

 • Peter Jonsson

  Peter Jonsson är en entreprenör med över 15 års erfarenhet inom ekotoxiska bedömningar och miljögifter. Med en gedigen bakgrund från både myndigheter och den privata sektorn, är Peter en expert inom analys av läkemedel, tungmetaller och organiska miljögifter (som exempelvis PFAS) och deras påverkan på både människors hälsa och miljön. Under sin karriär har Peter författat mer än 50 rapporter och bedömningar till olika projekt. Utöver sitt arbete med miljögifter, har Peter även framgångsrikt drivit flera hemsidor som syftar till att hjälpa människor till en bättre vardag.

  Visa inlägg

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.