Bäst i test för skonsamma schampo

tvättahår

Hitta rätt schampo för just ditt hår

Ett välvårdat hår står ofta på listan över saker som gör att vi känner oss fräscha och snygga. Vad som ofta inte är med på listan är en tydligare förklaring av alla ingredienser i de hårprodukter vi applicerar i håret nästan dagligen. Visserligen finns det en innehållsförteckning bak på varje schampoflaska, men det kan vara snårigt att förstå vad alla namn och förkortningar på hårprodukterna egentligen står för.

Vi har testat över 40 populära schampon för olika hårtyper. För att hitta ett schampo som fungerar riktigt bra på dig så bör du se våra tester för olika hårtyper.

Se alla våra undersökta schampon här

Nedan listas de olika testerna för olika hårtyperna där hittar du de bästa schampon :

När vi testar schampon så ser vi på deras innehållsförteckning granskar alla ingredienser som finns i schampot. Vidare så testar vi själva schampon och samlar in användarbetyg på aktuella schampot för att kunna hitta de bästa schampot.

Nedan har vi sammanställt en lista över de bästa schampona som innehåller minimalt med skadliga kemikalier och har höga användarbetyg. Vi hoppas att vår guide hjälper dig att hitta det perfekta schampot för ditt hår!

Nedan listas de schampon som har högst betyg i alla kategorier:

Tecken på att du kanske använder ett dåligt schampo:
 • Torr- och mjällig hårbotten kan tyda på att schampon torkar ut hårbotten.
 • Röd och kliande hårbotten
 • Väldigt mycket parfym i schampot
 • Svårt att tvätta ut allt schampo
 • Ekologiskt schampo allt mer populärt

  Konsumenter blir allt medvetnare och det har gjort att ekologiska schampon har ökat i popularitet. Gemensamt för dessa ekologiska hårprodukter är att de alla är baserade på betydligt mer naturliga ingredienser och uppfyller dessa kriterier:

  • Silikonfritt
  • Sulfatfritt
  • Ingen citronsyra
  • Parabenfritt

  Ett silikonfritt schampo innebär att håret inte utsätts för silikoner som annars kan lägga sig som en hinna över hårstråt. Det kan leda till att håret inte får det syre som behövs. Hårets möjligheter att bli starkare, tjockare och längre minskar. Silikoner har länge tillsatts i olika hårprodukter för att håret ska upplevas mjukt, friskt och glänsande. Det finns studier som visar att silikoner kan vara skadligt för både dig och miljön.

  De som föredrar ett sulfatfritt schampo är kritiska till sulfaternas egenskaper, eftersom de inte bara tar bort smuts och olja utan också rubbar den naturliga balansen i hårbotten. Det innebär att en ond cirkel skapas. Eftersom håret är i obalans och lättare blir fett, kommer du behöva tvätta det allt mer.

  Schampo utan citronsyra har också blivit ett naturligt val för alla som vill ha ekologiska hårprodukter. Citronsyran framställs ur en mögelsvamp och finns i produkterna för att de ska hålla längre. Många är känsliga mot just citronsyran som ofta har benämningen citric acid eller E330, E331 samt ett flertal andra kombinationer med bokstaven E.

  Parabenfria hårprodukter är ett måste för många. Parabener är en form av konserveringsmedel som kan framkalla allergi hos en del personer. Inom EU finns det krav på att märka produkter som innehåller dessa ämnen.  Om du undersöker hårproduktens innehållsförteckning brukar parabenerna heta E218, E214 eller E217.

  Påträffade riskämnen i våra analyser

  I våra analyser av schampon så har vi hittat ett flertal olika ämnen som vi kallar för riskämnen. Ämnena behöver inte skada dig men det finns bevis på att de inte alltid är hälsosamma. De kan även i visa fall påverka håret negativt om de till exempel är frätande.

  Hur skadligt är det att ha dåliga ämnen i håret? De ska ju ändå tvättas ut.

  Exponeringen kan vara liten om du tvättar ut allt schampo direkt men med långt hår är det mycket svårt att få bort allt speciellt vid hårbotten. Många schampon idag är även designade att stanna kvar då de får håret bli mindre statiskt, ger fukt och så vidare det innebär även att mycket stannar på hårbotten också.

  De ämnesgrupper vi har hittat är:

  Hormonstörande riskämnen de är ofta upptagna på EU´s EUendo lista som är för hormonstörande ämnen. De kan påverka förmågan att få barn, immunförsvaret och ämnesomsättningen. För foster är dessa ämnen extra skadlig då de kan påverka utvecklingen. Exempel på ämnen som påträffas är: Salicylic acid, Acetic Acid och Methylparaben

  Allergena ämne kan med tiden utveckla så att kroppen blir allergisk mot ämnet. Här hittar vi ämnen som: Methylchloroisothiazolinone, Butylphenyl Methylpropional och Methylisothiazolinone

  Det finns även många doftämnen som kan orsaka allergi några av dem är: Limonene, Coumarin, , Citronellol och Linalool

  Vidare har vi hittat flera ämnen som kan irriterahuden. Dessa kan orsaka röda utslag, kliande hårbotten och bidra till mjäll. Några av dem är: Sodium Laureth Sulfate och Sodium Hydroxide

  Om du är ute efter ett schampo för torr hårbotten kanske Fragrance Free Sensitive Scalp kan falla dig i smaken. Flera av schampona innehåller dessutom läkande aloe vera och glycerol, samt olika naturliga extrakt, ofta med inspiration från den nordiska doftpaletten. Vad sägs om ytterligare ljuvliga dofter som rosor, lavendel eller apelsinblomma? Det finns helt parfymfria hårprodukter i Urtekrams sortiment om du har extra känsligt hår eller är allergisk.

  Share:

  Facebook
  Pinterest

  Social Media

  Mest lästa

  Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.