Vilka källor används till Non-toxicbeauty.se
Vad är listan och hur är den uppbyggd
Non-toxicbeauty.se databas för riskämnen är uppbyggd på över 3000 olika ämnen som förekommer hos olika källor till exempel myndigheter, organisationer och tidningar.
Olika ämnen har olika risker, vissa har en högre risk för att orsaka påverkan på hälsa och andra mindre. Därför har vi gått igenom alla ämnen och klassat dem med olika poäng.
Om ett ämne förutom dess negativa egenskaper kan ha en påverka din hälsa beror på en rad olika faktorer, som tex gener (har du känslig hy), dos (hur mycket), tid (som du blir utsatt för ämnet), exponeringsväg (hud, mun osv) och levnadssätt (tex solar mycket).
Det kan vara otroligt svårt att koppla ett ämne till en åkomma tex eksem eller torr hud. Men ju fler riskämnen du utsätts för ju större chans att du får en negativ påverkan.
Genom att välja produkter med så få skadliga ämnen och relativt snälla ämnen så minskar du risken för dig själv. Du kan då fortsätta använda den kosmetika eller hudvård du själv önskar med lägre risk.
Ju snällare ämnen du har på dig desto snällare ämnen spolas ut i avloppet efter till exempel en dusch och påverkar i sin tur våra sjöar och hav mindre. Det är bra för dig och för vår miljö.
Nedan listas de källor vi har till våra bedömningar:
COSING II / III
Cosing är EU:s gemensamma databas för kosmetiska ingredienser för tillverkare så de vet vad som får ingå och inte. Dessa ingredienser ska även vara synkade mot EU:s lagstiftning och därmed Sveriges lagstiftning, så inga förbjudna kemikalier får förekomma. Databasen innehåller över 15 000 ingredienser. Listan har vetenskapligt underlag om vilka produkter som kan vara hälsofarliga. I Annex (bilaga) II och III, finns förbjudna (II) och begränsade ämnen (III) för användning i kosmetika. Det kan ibland vara godkänt, men har vissa användningsområden eller får bara finnas i ett par procent i en produkt. Tyvärr är begränsningarna färgade av politik och vissa ämnen som EU godkänner kan vara förbjudna i tex Kanada och tvärtom. Därför har vi valt ha flera källor.
https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/
Canada Cosmetic Ingredient Hotlist
Även Kanadas motsvarighet till EU:s Cosing är ett verktyg för producenter. Listan ska stämmas av med deras livsmedel- och läkemedelslagstiftning. Så tillverkning och import av säkra kosmetiska produkter kan ske. Listan har vetenskapligt underlag om vilka produkter som kan vara hälsofarliga. Listan är uppdelad på bland annat förbjudna och begränsade produkter vilket har använts i Non-toxicbeauty.se. Tyvärr är begränsningar färgade av politik och vissa ämnen som Kanada godkänner kan vara förbjudna i till exempel EU och tvärtom. Därför har vi valt ha flera källor.
https://www.canada.ca/en/health-canada/services/consumer-product-safety/cosmetics/cosmetic-ingredient-hotlist-prohibited-restricted-ingredients/hotlist.html
ED Listan
ED listan klassar hormonstörande ämnen (Endocrine Disruptors) som finns runt oss. Hormonstörande ämnen kan påverka många olika aspekter på kroppen allt från fertilitet till cancer. Ju yngre du är ju känsligare är du för ämnena. Sverige, Danmark, Frankrike, Belgien och Nederländerna har gått tillsammans för att få bort hormonstörande ämnen från olika produkter. Listan har ett vetenskapligt underlag om vilka produkter som kan vara hormonstörande. Listan har 3 nivåer (l-lll) över hur problematiska de är. ED Listan visar problematiken med riskämnen då länder inom EU inte helt kan klassa ämnen på samma sätt och förbjuda de som anses problematiska.
https://edlists.org/
Tænk Kemi
Forbrugerrådet Tænk Kemi, Danmarks motsvarighet till ”Råd och Rön” i Sverige, har skapat en lista på kemikalier som kan vara skadliga för dig. Listan tar upp vanliga ämnen som kan förekomma som har visat sig orsaka problem. Listan är gedigen och gjord med vetenskapligt stöd.
https://kemi.taenk.dk/
Dirty Dozen
David Suzuki är en kanadensisk biolog och miljöaktivist som skapat en miljöfond. Fonden uppmärksammar bland annat skadliga kemikalier runt oss. De har tagit fram en enkel lista med de värsta och vanligaste kemikalierna som finns i smink- och hudvårdsprodukter. Lista kallas Dirty Dozen och innehåller 12 skadliga ämnen. Organisationen jobbar tillsammans med myndigheter och har en hög standard.
https://davidsuzuki.org/queen-of-green/dirty-dozen-cosmetic-chemicals-avoid/
Toxic Ten
Även detta är en kanadensisk organisation. Toxic Ten som har skapat en lista på skadliga kemikalier. Listan innehåller tio kemikalier som är välkända riskämnen och som många liknande organisationer och sidor listar.
https://environmentaldefence.ca/toxicten/