Om oss

Självklart! Giftfri skönhet

Det ska vara tryggt att använda skönhetsprodukter

Smink och skönhetsprodukter omfattas inte av samma skydd som många andra produkter gör. Politik och lobbying gör att vilka ämnen som får ingå i skönhetsprodukter varierar högst markant mellan olika länder. De produkter som är förbjudna i EU tillåts i till exempel Kanada och ämnen som tillåts i EU är förbjudna i Kanada. Nordiska länderna vill begränsa användningen av hormonstörande ämnen men EU har bromsat det och så de skapa en egen lista. Tyvärr så blir konsumentens hälsa ibland lidande.

Vad vi gör

L

Undvik Skadliga ämnen

Vi har med över 3000 olika skadliga ämnen i vår utvärdering.

Vi guidar dig

Med riskpoäng talar vi om vilka produkter som innehåller skadliga ämnen och vilka som innehåller minst.

Expert bedömningar

Experter med ekotoxikologisk bakgrund bedömer produkterna. För att få med den hela bilden av produktens innehåll.

Hudutslag

Många lider i det tysta utan att veta vad utslagen kommer ifrån, en källa kan vara dåliga hudvårdsprodukter och kosmetika.

Välj dem med minst påverkan

Välj ämnen med minst riskpoäng och bästa användarupplevelse så får du säkrare produkter som även fungerar bra.

icon5

Ekonomisk oberoende

Vår affärsmodell är att vi får betalt av butiker och inte från varumärken. Det gör att vi har inget intresse av vilket varumärke eller produkt du köper utan att du köper i en e-handel via vår länk.

produkt dagkräm

För din hälsa och trygghet

Så här fungerar listan

Listan är vetenskapligt baserad på ämnen som är hämtade från bland annat EU, Kanadas hälsomyndigheter, Ämnena är sedan klassade i tre steg 1-3 där högre poäng är större risk för hälsoeffekter. Slutligen räknas poängen ihop och en total riskpoäng ges. 

Du kan då välja att fortsätta att använda produkten eller byta ut den mot en annan produkt med lägre riskpoäng.

Typer av riskämnen

Ämnen som ingår i skönhetsprodukter kan i vissa fall vara cancerogena dvs en viss mängd eller om ämnet använts på ett visst sätt kan orsaka cancer. Ämnen kan även vara hormonstörande vilket kan påverka din fertilitet, hormonbalanser (tex påverkar inflammationer), påverka huden och så vidare. Vissa ämnen kan även orsaka allergier och hudutslag. 

Utöver hur ämnen kan påverka oss hamnar de förr eller senare i avloppet och via reningsverk ut i naturen. Där de kan påverka vattenmiljön negativt.

Referenser

Listan som vi har tagit fram och de bedömningar vi gör baseras alla på ett vetenskapligt underlag. Våra källor är allt från myndigheter till tidningar, se vår sida om källor för mer information.

 

Grundare

Möt grundaren

Peter Jonsson

Idén till non-toxicbeauty.se väcktes redan för 10 år sen. Peter som är biolog med ekotoxikologiska kunskaper såg problemet med att innehållet i skönhetsprodukter reglerades bristfälligt. Tiden då Peter jobbade på lokala myndigheter förstärkte bara övertygelsen om behovet. Efter att ha sett vilket lidande hudsjukdomar kan utgöra på nära håll så övertygades han om att non-toxicbeauty.se måste få se dagens ljus. Peter har tidigare drivit websidor och vill skapa tjänster som gör världen lite bättre. 

En annan websida som Peter driver är för hemma-fixare är Husideer.se. 

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.