Bäst i test: Solkräm för ansikte – 7 favoriter som skyddar

Bästa solskydd för ansikte

Den tunna huden i ansiktet är särskilt utsatt för UV-strålarnas skadliga effekter, vilket gör att rätt solkräm är ett måste som en del av din dagliga hudvårdsrutin, oavsett årstid. En bra solkräm skyddar inte bara mot omedelbara solskador, utan minskar också risken för långsiktiga hudproblem som pigmentförändringar och hudcancer.

I denna artikel granskar vi 7 av de bästa solkrämerna för ansiktet, med fokus på ingredienser, effekter och användbarhet. Vi inkluderar produkter från välkända märken som NIVEA, La Roche-Posay, Eucerin, CeraVe och Evy Solkräm, och analyserar både solkräm SPF 30 och SPF 50 för ansiktet för att hitta de bästa alternativen för olika behov.

För dig som söker solskydd för kroppen, läs vår artikel om de bästa solkrämerna för kroppen. Genom att välja rätt solkräm kan du njuta av solen på ett säkert sätt och skydda din hud mot skadliga UV-strålar.

Ta hand om din hud och njut av solen på ett säkert sätt!

Solskydd för ansikte: Välj det bästa för din hud - säker och effektivt skydd

1

Beauty of Joseon Relief Sun Rice + Probiotics SPF50+
Beauty of Joseon Relief Sun SPF50+ PA++++ Rice + Probiotics (50 ml)

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

4.8/5

Mycket omtyckt, lätt och krämig solkräm. Den upplevs inte klibbig, även vid applicering av en generös mängd, och lämnar en mjuk och fuktig finish. Produkten innehåller endast ett riskämne, men det finns viss osäkerhet kring dess eventuella risker. Den största nackdelen är att den är relativt dyr i förhållande till mängden produkt man får.

2

Eucerin Photoaging Control Sun Fluid SPF50+
Eucerin Photoaging Control Sun Fluid Spf50 50 ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

4.5/5

Eucerin Photoaging Control SPF50+ är ett solskydd för alla hudtyper. Solkrämen innehåller enligt tillverkaren anti-age egenskaper. Det är en omtyckt solkräm, främst för att den är enkel att applicera, snabbabsorberande och lämnar huden varken klibbig eller glansig.

Vi har kollat närmare på ingredienserna i produkten, och vi kan hitta ett ämne som kan vara skadligt, men vid normal användning är det ofarligt. Produkten innehåller även ett relativt snällt doftämne.

De negativa egenskaperna är att enstaka upplever att krämen kan smula sig samt några få upplever att den absorberas dåligt. Solskyddet är väl värt att prova.

3

NIVEA SUN Solkräm Ansikte UV Face Anti Age Q10 Cream SPF30
NIVEA SUN Solkräm Ansikte UV Face Anti Age Q10 Cream SPF 30 50 ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 4 av 5

Användarbetyg:

4.8/5

Enligt tillverkaren ska NIVEA SUN UV Face Anti-Age Q10 SPF 30 solkräm förebygga och minska rynkor samt pigmentfläckar. Användarna är generellt sett nöjda med produkten. Den återfuktar effektivt och absorberas snabbt.

Solkrämen innehåller dock många doftämnen som hade kunnat undvikas. Den innehåller dock färre riskämnen än genomsnittet.

Några användare tycker att produkten luktar för starkt och att den gör huden blank och fettig. Sammantaget anser vi dock att solkrämen kan vara värd att prova.

4

La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+
La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+ 50 ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 3 av 5

Användarbetyg:

4.7/5

Detta solskydd har högt skydd mot både UVB- och UVA-strålar. Den är även svettbeständig och fungerar bra under makeup. Produkten är populär tack vare sin lätta formula och snabba absorption.

Solskyddet innehåller dock två riskämnen, vilket gör att vi ger den ett medelbetyg.

Även om många användare uppskattar solkrämen, har vissa negativa kommentarer dykt upp. En del upplever att den är väldigt rinnig och därmed svår att applicera jämnt. Andra anser att den är för dyr i förhållande till andra solskydd på marknaden.

5

Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF50
Ultra Light Daily UV Defence Aqua Gel SPF50+ 60 ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 3 av 5

Användarbetyg:

4.5/5

6

CeraVe Facial Moisturising Lotion SPF50
CeraVe Facial Moisturising Lotion SPF50 52 ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 3 av 5

Användarbetyg:

4.4/5

7

DEVY Daily UV Face Mousse SPF 30
EVY Daily Face Mousse SPF30, 75 ml EVY Technology Solskydd Kropp

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 2 av 5

Användarbetyg:

4.4/5

Solskyddsdjungeln: Så hittar du den perfekta solkrämen för ditt ansikte

Solkrämer finns i en mängd olika varianter: spray, gel, stift, lotion, matta eller glansiga, med SPF 15, 30 eller 50, UVA eller UVB, kemiskt eller fysikaliskt filter… Puh! Att hitta rätt i solskyddsdjungeln kan kännas som en utmaning. Men oroa dig inte, det är enklare än du tror!

Varför är solskydd viktigt för ansiktet?

Ansiktet exponeras för solen mer än någon annan del av kroppen och kräver därför särskild uppmärksamhet. UVA- och UVB-strålar från solen kan orsaka allt från solbränna till allvarligare tillstånd som hudcancer. UVA-strålar är särskilt skadliga eftersom de tränger djupare in i huden och bidrar till rynkor och åldersfläckar.

SPF & Hudtyp – Nyckeln till solskydd 

Först och främst, glöm allt om utseende och doft. Det absolut viktigaste är att välja en solkräm med rätt SPF för din hudtyp. Ljus hy bränns lättare och kräver en solkräm med hög SPF, medan mörkare hudtyper kan klara sig med en lägre SPF. Capio rekommenderar personer med ljus hy med blont eller rött hår att använda högt solskydd, gärna SPF 50. Medan mörk hy, som avger i sig ett visst skydd, solskyddsfaktor 20. 

Fysikaliskt vs kemiskt filter – Vilket passar dig?

Fysikaliska filter, även kända som mineralbaserade solkrämer, lägger sig som en barriär på hudens yta och reflekterar bort solens strålar. De är vanligtvis gjorda av mineraler som zinkoxid eller titaniumdioxid.

Fördelar:

 • Passar känslig hud, liten risk för hudirritation eller allergier
 • Säker för barn
 • Ger omedelbar skydd

Nackdelar:

 • Kan lämna en vit hinna på huden
 • Kan vara tjock och tung att applicera
 • Om solkrämen utsätts för vatten eller om du svettas kraftigt, behöver du applicera den på nytt
 • Det pågår en debatt om hur nanoskalade mineralfilter som zinkoxid och titandioxid påverkar marina ekosystem och korallrev

Kemiska filter, absorberar solens strålar och omvandlar dem till värme som sedan frigörs från huden. Exempel på kemiska filter: Dioxybenzone, Benzophenone, Aminobenzoic Acid, Avobenzone, Oxybenzone, Octocrylene, Ecamsule.

Fördelar:

 • Tunnare i konsistensen och är lätt att applicera utan att lämna vit hinna
 • Bättre skydd vid svettning eller vattenaktiviteter
 • Passar bra för fet och blandhud på grund av sin lätta formula 

Nackdelar:

 • Kan orsaka irritation hos vissa personer
 • Vissa kemikalier kan vara skadliga för miljön
 • Kan ta 20 minuter att börja verka
 • Vissa kemiska UV-filter i solkrämer misstänks vara hormonstörande

UVA vs UVB – Dubbelt skydd

Solskyddsmedel bör skydda mot både UVA- och UVB-strålar. UVA-strålar tränger djupare in i huden och kan orsaka för tidigt åldrande och hudcancer. Vill du läsa mer om  UV-strålningen kolla in Strålsäkerhetsmyndighetens sida. Välj en solkräm med bredspektrumskydd eller som skyddar mot både UVA och UVB för att vara säker på att du får fullständigt skydd.

Särskilda överväganden för ansiktet

När du väljer solskydd för ansiktet, se till att produkten är icke-komedogen (inte täpper till porerna) och fri från oljor om du har fet eller aknebenägen hud. Om du har torr hud, leta efter solkrämer som även fungerar som fuktighetskräm.

Applicering och användning

För att täcka ansiktet och halsen rekommenderas att använda ungefär en tesked solkräm. Se till att applicera den jämnt över hela området, inklusive områden som ofta glöms bort, som runt öronen och på nacken.

För optimalt skydd, applicera solkräm på ansiktet 30 minuter innan du går ut i solen. Kom ihåg att återapplicera varannan till var tredje timme, samt efter bad eller om du svettas. 

Solskydd: Skillnaden mellan solkräm för ansikte och kropp

Vid val av solskydd finns det specifika faktorer att beakta för ansiktet jämfört med kroppen, även om det finns vissa likheter. Både kropps- och ansiktssolskydd kan innehålla antingen fysikaliska eller kemiska UV-filter. Textur är en viktig faktor att överväga, eftersom många föredrar lättare lotioner för ansiktet. Dessa är enklare att applicera och absorberas snabbare, särskilt om de ska användas under makeup. De minimerar också risken för att täppa till porerna och ger en behaglig känsla på huden utan en fet efterkänsla.

För kroppen, där huden generellt sett är tåligare, kan en något tjockare kräm vara fördelaktig. Dessa rikare krämer ger omfattande täckning och är effektiva under långa perioder i solen, vilket gör dem perfekta för dagar på stranden eller aktiva dagar utomhus.

Av ovanstående skäl är det att starkt rekommendera att använda speciellt solskydd för ansikte istället för att använda solkräm för kropp.

Share:

Facebook
Pinterest
Email
Picture of Peter Jonsson

Peter Jonsson

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.