Bästa solkräm för barn

barn under skydd

Lediga dagar bjuder in till fartfyllda lekar i solen. Barnen är extra utsatta för de starka solstrålarna, inte minst på grund av sin känsliga hud. Dessutom håller barnen gärna till i vattenbrynet och i sanden där solstrålarna reflekteras och blir starkare. Det finns all anledning att undersöka vilka solkrämer som skyddar de allra minsta bäst. Förutom att produkterna ska vara effektiva mot sol är det också en fördel om de är giftfria och skonsamma mot huden. Vi har sammanställt en guide över de bästa solkrämerna för barn.

Non-toxicbeauty.se har gått igenom innehållsförteckningen för de mest populära solkrämerna och klassat dem efter dess innehåll. I vår databas kan du hitta alla klassningar.

Här hittar du samtliga testade solskydd för barn.

Välj en giftfri solkräm och låt barnen leka säkert i solen

1

Eucerin Sensitive Protect Kids Sun Spray SPF50+
Eucerin Sensitive Protect SPF50+ Sun Kids Trigger Spray

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

4.7/5

Väldigt omtyckt solskydd som erbjuder starkt skydd mot UVA/UVB-strålning. Solskyddet är lätt att applicera och absorberas snabbt. Produkten innehåller bara ett ämne som kan vara irriterande i höga koncentrationer, vilket inte påverkar vid normal användning. Det är värt att prova detta solskydd.

Prova även Eucerin Kids Sun Spray SPF50+, som vi också har gett högsta betyg.

2

NIVEA Kids Sensitive Protect & Play Sun Spray SPF 50+
NIVEA Kids Sensitive Protect solskydd

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

4.6/5

NIVEA Kids Sensitive Protect & Play Sun Spray SPF 50+ är ett väldigt omtyckt solskydd som erbjuder skydd mot både UVA- och UVB-strålar och är extra vattenresistent. Solskyddet är mycket enkelt att applicera på barn och absorberas snabbt av huden. Vi hittar ett ämne som kan vara irriterande för huden, men det är relativt milt i låga koncentrationer. Definitivt värt att prova.

Prova även Nivea Sun Kids Sensitive Protect & Play Spray SPF 50, som vi också har gett högsta betyg.

3

Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm SPF 50
Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm SPF50+ 50 ml

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

3.5/5

Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm är en solkräm fri från riskämnen. Det skyddande fysikaliska ämnet är titandioxid. Titandioxid i nanostorlek klassas som riskämne, men i denna kräm är partiklarna större. Produkten är dessutom ekologisk och vegansk. Vi har rankat denna produkt på tredje plats, huvudsakligen på grund av användarupplevelsen. Många upplever att krämen är mycket kladdig och svår att applicera.

4

ACO Kids Active Sun Lotion SPF 50+
ACO Sun Kids Lotion SPF50+ Solskydd Barn

Betyg för ingredienser:

Betyg 4 av 5

Användarbetyg:

4.7/5

Solskyddslotion med UVA- och UVB-skydd som kan appliceras på våt hud. Den är lätt att applicera och absorberas snabbt av huden. Innehåller två riskämnen: ett UV-filter som kan öka risken för allergier vid höga koncentrationer och ett ämne som kan irritera huden.

Vi har även testat ACO Sun Kids Active Mousse SPF50, oparfymerad. Läs mer här. 

5

La Roche-Posay Anthelios Wet Skin kid lotion SPF50
La Roche-Posay Anthelios Kids Wetskin 200 ml

Betyg för ingredienser:

Betyg 3 av 5

Användarbetyg:

4.9/5

6

Bamse Solkräm SPF50
Bamse solskydd SPF 50

Betyg för ingredienser:

Betyg 3 av 5

Användarbetyg:

4/5

Last updated: 2024-06-12 11:24:33

7

Evy Sunscreen Mousse Kids SPF 50
Envy kids spf 50

Betyg för ingredienser:

Betyg 2 av 5

Användarbetyg:

4.7/5

8

Vichy Capital Soleil Gentle Protective Milk Kids SPF50
Vichy Capital Soleil Gentle Protective Milk Kids SPF50+ 300 ml

Betyg för ingredienser:

Betyg 2 av 5

Användarbetyg:

4.5/5

Last updated: 2024-06-12 11:18:53

Skydda barnen mot solen med en solkräm

Ett bra solskydd är inte bara viktigt att applicera när barnen är på stranden, utan även under all utomhuslek. De starka solstrålarna kan orsaka solsveda och obehag. Samtidigt är det bra för barnen att vara utomhus och leka för att få i sig D-vitamin via solen. Ju längre period vi vistas i solen, desto mer byggs hudens eget skydd mot solstrålarna upp. Det handlar om att börja med cirka 10-15 minuter varje dag i solen.

Många anser att ett täckande klädesplagg borde vara nog, men faktum är att solstrålarna tränger igenom många material. En t-shirt ger så klart ett bättre skydd mot solen än inget alls. Det är också viktigt att applicera solkräm på barnen när de sitter i bilen under långa perioder eftersom solstrålarna tränger igenom rutan. Inte minst i ansiktet. En tunn t-shirt ger samma skydd som en solkräm med solskyddsfaktor 10. Riktigt små barn och bebisar ska inte vara i direkt sol överhuvudtaget utan måste ha täckande kläder på kroppen och vistas under en parasoll eller i ett tält. En solhatt är också viktigt. Dessutom finns det speciella UV-kläder anpassade för ändamålet.

Vilken solkräm är bäst för barn?

Om du letar efter det bästa solskyddet för barn finns det vissa faktorer som spelar in. När barnen badar mycket utomhus är det en god idé att köpa ett vattenresistent solskydd. I regel ska solkrämen ha minst SPF 30 och gärna upp till 50. Skaffa gärna produkter som matchar säsong och solens styrka. Ett tips är att använda solkrämer som är speciellt anpassade för huden i ansiktet. Många föräldrar köper alldeles för lite solkräm och tänker att det ska räcka med ungefär en flaska för en hel sommar.

Du vill helst smörja in barnen innan ni åker till stranden, men också bättra på med ett nytt lager mellan varven, trots att att solskyddet är vattenresistent. Helst ska solkrämen vara fysikalisk så att barnens känsliga hud inte påverkas negativt. Ett fysikaliskt filter lägger sig, till skillnad från ett kemiskt filter, som ett lock över huden och gör att solstrålarna inte kan tränga igenom. Ett kemiskt filter ser istället till att absorbera UV-strålningen och oskadliggöra den.

Solkrämen ska skydda mot UVA och UVB

En effektiv solkräm ska skydda mot både UVA och UVB-strålar. Skillnaden mellan dessa två är att UVB-strålarna skadar huden direkt och är extra farliga när solen står högt på himlen. Det är dessa strålar som ger den rödaktiga solbrännan som sedan lägger sig. UVA-strålar påverkar de undre hudlagren och kan skynda på hudens åldrande. Det finns många solkrämer på marknaden som erbjuder skydd mot båda.

I dagsläget erbjuds produkter både som lotion och spray. Fördelen med en spray är att den är enklare att applicera när ni är på stranden är eller på språng. Enligt experter inom vården är solkräm att föredra framför solspray till benen eftersom detta innehåller mindre farliga ämnen och drivgas. 

Välj en giftfri solkräm som skonar naturen

Allt fler blir uppmärksamma på innehållet i barnens solkrämer och letar efter giftfria produkter. Vi är vana vid att välja ett av de större märkena och breddar inte sökningen efter mer skonsamma alternativ. Det är vanligt att solkrämen blir tjock, luktar konstigt och vit till konsistensen, men för att undvika detta tillsätter man ingredienser som löser och luktar gott.

Det finns rapporter som visar att hormonstörande ämnen finns i vissa solkrämer, exempelvis parabener. För växande barn kan detta vara särskilt kritiskt. Dessutom kan en del produkter vara starkt parfymerade och orsaka allergiska reaktioner eller utslag på huden. Allt fler forskare vittnar om att ämnen som spolas ut i vattnet stör det naturliga kretsloppet och skadar fisk och annat djurliv.

Sammanfattningsvis ska du undvika solskydd som är:

  • Hormonstörande: t.ex. Homosalate, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Cyclopentasiloxane
  • Mijöfarliga: t.ex. Tetrasodium EDTA, Limonene, Zinkoxid
  • Allergiframkallande: t.ex. Triethanolamine, Linalool, Geraniol, Citral, Benzyl alcohol, Coumarin

Alla dessa ämnen kan du identifiera om du kollar på baksidan av varje solkrämsförpackning.

Inom EU är reglerna striktare kring solkräm och till exempel tillåts inte zinkoxid i nanoform i solkrämer. Zinkoxid finns bland annat i puder och puderfoundations eftersom det är lugnande och anti-bakteriellt. Det kan därför vara en god idé att köpa solskydd innan du åker utomlands så att du inte får tag på produkter med farliga ämnen på semesterresan utanför Europa.

Fler frågor och svar:

Det är viktigt att välja en solkräm som passar ditt barns hudtyp. Om ditt barn har känslig hud eller eksem, bör du välja en solkräm som är märkt för känslig hud eller som är fri från potentiellt irriterande ingredienser. Om ditt barn har torr hud, kan du välja en solkräm som också innehåller fuktgivande ingredienser.

Om ditt barn kommer att simma eller svettas mycket under aktiviteter utomhus, är det bäst att välja en vattenresistent solskyddsmedel. Detta kommer att se till att solskyddet förblir på plats även om ditt barn blir våt. Men kom ihåg att även vattenresistenta solskyddsmedel behöver appliceras igen efter att barnet har badat eller svettats mycket.

Det är rekommenderat att applicera solskydd på ditt barns hud minst varannan timme under soliga dagar eller oftare om ditt barn svettas mycket eller badar. Du bör också applicera solskyddet minst 30 minuter före exponering för solen för att det ska hinna absorberas av huden.

Ja, det är möjligt att barnet är allergiskt mot någon av ingredienserna i solskyddsmedel. Om ditt barn har känslig hud eller har tidigare reagerat på ett solskyddsmedel, är det bäst att välja ett solskyddsmedel med färre eller inga potentiellt irriterande ingredienser, eller att rådgöra med en läkare för rekommendationer.

För att solskyddsmedlet ska behålla sin effektivitet är det bäst att förvara det på en sval och torr plats, borta från direkt solljus och värme. Om solskyddsmedlet har gått ut eller om det har blivit utsatt för hög värme eller frysning bör det kasseras och ersättas med en ny flaska.

De flesta solskyddsmedel har en utgångsdatum på förpackningen som indikerar när solskyddsmedlet förlorar sin effektivitet. Det är viktigt att inte använda solskyddsmedel som har gått ut eftersom det inte längre ger tillräckligt skydd mot solens skadliga strålar.

Hållbarheten för solskyddsmedel kan variera beroende på olika faktorer, såsom förvaringsförhållanden och exponering för höga temperaturer. I allmänhet brukar solskyddsmedel hålla i ungefär två till tre år från produktionsdatumet, förutsatt att det har förvarats på rätt sätt och inte har utsatts för höga temperaturer eller solljus.

För att säkerställa att solskyddsmedlet har maximal effektivitet bör du se till att förvara det på en sval och torr plats och inte använda solskyddsmedel som har passerat utgångsdatumet eller som har förändrat färg eller konsistens.

Share:

Facebook
Pinterest
Email
Picture of Peter Jonsson

Peter Jonsson

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.