Bästa solkrämen utan risker

Så hittar du den bästa solkrämen utan skadliga tillsatser

Sommar och semester ger dig möjligheten att koppla av, njuta av naturen och solens strålar. Vår relation till solning har förändrats genom åren. Periodvis har många valt att pressa i solariet, linda in kroppen i folie eller sitta under en sollampa. På senare tid har trenden gått mot en större medvetenhet om skadlig solning. Solkräm är ett måste, speciellt under de första sommarmånaderna eller en utlandsvistelse i ett varmare land. Dessutom efterlyser allt fler ekologiska och giftfria produkter som är skonsamma mot huden. Det här kan du tänka på vid valet av solkräm.

Non-toxicbeauty.se har gått igenom innehållsförteckningen för de mest populära solkrämerna och klassat dem efter dess innehåll i vår databas kan du hitta alla klassningar men nedan vissas de bästa produkterna:

Sola säkert och använd de bästa solkrämerna

Solkrämens viktigaste uppgift är att skydda huden mot solens starka strålar. Tänk på att solkrämen är en färskvara och att den brukar gå ut inom 12 månader. På varje produkts förpackning sitter en märkning som talar om hur länge innehållet håller. Det är inte särskilt bra att använda samma solskydd som du hade förra året. Köp hellre nya produkter och skaffa dessutom några extra, eftersom de flesta tenderar att snåla med mängden solkräm. Du ska inte bara smörja på solkrämen en gång utan också bättra på under dagen. Det är extra viktigt att applicera rikligt med solkräm på stranden efter att du badat, även om många produkter marknadsförs som vattenresistenta.

En god tumregel är att använda SPF50 till kroppen och längre in på säsongen kan du gå ner till SPF30. Kom ihåg att det är bra att vara ute i solen och få i sig D-vitamin, om det görs med måtta. Du kan bränna dig även under en dag med mycket moln på himmeln. För bästa effekt ska du välja en solkräm med både UVA och UVB-skydd. På så vis skyddar du hudens yttersta lager mot solsveda och underhuden mot för tidigt åldrande på samma gång. Det minskar risken för malignt melanom.

Vilka solkrämer är godkända?

Inom EU finns det regler på vad som får användas i solkrämer eller inte, så därför är allt som säljs godkänt enligt lag. Självklart är det säkrare att köpa produkter inom Sverige och EU än på en semesterresa utanför vår världsdel. På senaste tiden har forskare och myndighetsexperter granskat de allra vanligaste ämnen i solkrämer och kommit fram till att de kan innehålla hormonstörande eller giftiga ämnen. Förutom att ämnena skadar dig och din kropp kan de också spridas vidare i sjöar och andra vattendrag och påverka djurlivets fortplantningsförmåga. Ett 30-tal ämnen är just nu under utredning inom EU och några av de som utmärker sig är ämnena octocrylene och homosalat. Anledningen till att många av dessa ämnen används i produkter som går att köpa i affär eller på apoteket beror på att de fungerar som UV-filter som ska blockera solens strålar. Ett exempel är ämnet Benzophenone-3, ett kemiskt filter som kan tränga igenom det yttre hudlagret och tas upp av kroppen.

Ett solskydd med ett kemiskt filter uppskattas av många eftersom det absorberas snabbare och inte kladdar. Det är uteslutande produkter med kemiska filter som har innehållit farliga och cancerframkallande ämnen. För att vara på den säkra sidan kan du välja ett fysikaliskt skydd, även om det kan upplevas som mer kladdigt och svår applicerat.

Parfymer och konserveringsmedel i solkrämer

Konserveringsmedel som methylparaben och propylparaben misstänks också vara hormonstörande. Det bästa du kan göra som konsument är att titta på flaskans baksida och undersöka om dessa ämnen finns i produkterna. Leta gärna efter olika certifikat som visar på att produkten är ekologisk såsom Ecocert och Cosmos.

De bästa solkrämerna är de som inte innehåller starka parfymer som kan ge allergier. Några ämnen att hålla utkik efter om du är särskilt känslig är Linalool, Geraniol, Citral och Eugenol. Välj hellre en produkt som doftar milt än en med stark doft, även om det kan vara frestande att dofta somrigt av kokos eller vanilj. Håll utkik efter solkrämer utan mineraloljor och silikoner eftersom de kan skapa obalans i huden och torka ut den.

Hitta bäst solkräm för ansiktet

Det är en god idé att använda en fuktbevarande och lätt solkräm till ansiktet. Huden utsätts dagligen för väder, vind och sol. Om du tar hand om din hud ordentligt kan uppkomsten av rynkor och läderhud minska. Solkrämen ska inte vara för oljig eftersom den lätt kan täppa till porerna och ge blemmor i ansiktet annars. En produkt med alkohol kan skapa obalans i talgproduktionen och därför ska du helst undvika denna.

Skaffa en solkräm som kan appliceras dagligen, även om du inte befinner dig i parken eller på stranden. Om du köper en solkräm i sprayformat kan du dessutom ta med den och bättra på under dagen. Bra solskydd innehåller vårdande produkter som minskar rodnad och torra partier. Exempelvis kan du välja en solkräm med hyaluronsyra eller aloe vera. Många av solkrämerna har så mycket som SPF50 vilket kan behövas eftersom ansiktet är den del av kroppen som utsätts för mest sol. Produkterna kan också skydda huden mot:

● Luftföroreningar
● Blått skärmljus

Det finns puder och foundations med inbyggt solskydd, så att du inte behöver applicera två produkter. Det spar tid på morgonen att endast använda en multi-produkt för ansiktet.

Jag vill bli brun - vilken solkräm ska jag använda?

Om du vill få en snygg och jämn solbränna kan det vara bra att sola en kortare tid och sedan vistas mer och mer ute solen. Det är ingen bra idé att ligga och pressa under solen, utan den finaste solbrännan får vi när vi rör på oss utomhus. I stället för att välja bort solkräm helt kan du i så fall välja en lägre solskyddsfaktor och applicera solkrämen oftare under dagen.

Allt fler har slutat att solbada och väljer istället en vårdande brun-utan-sol-produkt som appliceras på kroppen och ger ett naturligt, fint resultat. Även här finns ekologiska alternativ som gör att du slipper utsätta huden för stark sol.

Det går att sola ansvarsfullt, både med hänsyn till dig själv och miljön. Genom att vara uppmärksam på giftiga ämnen kan du välja ett solskydd som är effektivt men skonsamt på samma gång.

Share:

Facebook
Pinterest
Picture of Peter Jonsson

Peter Jonsson

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.