Bästa dagkrämen som är skonsamma mot din hud

kräm i sol

Så hittar du den bästa dagkrämen utan skadliga tillsatser

En bra dagkräm är grunden i en fungerande hudvårdsrutin och bör finnas i alla badrumsskåp. Idag finns ett stort utbud av dagkrämer med olika egenskaper på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken produkt man ska välja. Läs denna guide för att få svar på dina frågor!

Se alla våra testade dagkrämer här

Nedan listas de dagkrämer som har minst riskämnen och bra användarbetyg:

Vad är egentligen en dagkräm?

En dagkräm är en återfuktande ansiktskräm som bör appliceras dagligen som en del av morgonrutinen. Syftet med att använda dagkräm är att bibehålla hudens naturliga fuktbalans samt att skydda mot de påfrestningar som den kan utsättas för under dagen. Dagkrämen ska appliceras direkt på en rengjord hy innan du lägger eventuell makeup.

En fråga många ställer sig är vad det är för skillnad på en dag och en nattkräm. Behövs verkligen båda produkterna?

Svaret är att en nattkräm innehåller fler aktiva produkter som reparerar huden.  Den är oftast fetare vilket ger mer fukt samtidigt som huden kan bli lite oljig.  Nattkrämen passar därför sämre som underlag till makeup. Dagkrämen däremot innehåller aktiva ingredienser som främst verkar skyddande. Det bästa är därför att kombinera båda produkterna. Två ansiktskrämer räcker dessutom dubbelt så länge som en, så i längden blir det inte dyrare.

Hur välja dagkräm?

1. Utgå från din hudtyp

Det viktigast när du väljer dagkräm är att utgå från just din hudtyp och hudtillstånd. Din hudtyp är antingen normal, torr, fet eller blandhy medan ett hudtillstånd kan vara till exempel acne, känslighet eller yttorrhet. Det kan vara svårt att bedöma hydtyp själv och det bästa är här om man kan få professionell hjälp av en hudterapeut. Det finns också tester man kan göra på nätet.

2. Ta hänsyn till årstid

Kyla gör huden torrare, speciellt i ansiktet som är ständigt exponerat. Därför behöver många en ansiktskräm förr torr hud, som är fetare och behåller fukten bättre, under vinterhalvåret. Under sommarhalvåret passar en lättare ansiktskräm bättre och fokus bör istället ligga på solskyddsfaktor (SPF). Det finns många dagkrämer med SPF men det går självklart också att kombinera en dagkräm med en solkräm för ansiktet. 

3. Budget

Dagkrämer finns idag för alla storlekar på plånböcker. Det är viktigt att inte stirra sig blind på prislappen utan också ta hänsyn till förpackningsstorleken och jämföra pris per liter. Det kan också variera väldigt hur dryg en kräm är. Oftast är fetare krämer drygare och det är inte säkert att dagkrämen med lägst pris blir billigast i längden. Var man köper krämen spelar också roll, köpa online är oftast billigast.

Vad innehåller dagkrämen?

Att veta exakt vad din dagkräm innehåller är viktigt om du har känslig hud eller är allergiker. Idag vill också allt fler konsumenter att de hudvårdsprodukter de använder ska vara skonsamma inte bara för huden utan även för miljön. Antalet ekologiska produkter på marknaden har därför ökat. 

Att läsa innehållsförteckningen på en skönhetsprodukt är ingen lätt uppgift utan kräver en del expertkunskap. Ta gärna hjälp av vår lista  där vi redan har gjort bedömningen. 

Vanliga riskämnen i dagkräm

I våra analyser av dagkrämer så har vi hittat ett flertal olika ämnen som vi kallar för riskämnen. Ämnena behöver inte skada dig men det finns bevis på att de inte alltid är hälsosamma. De kan även i visa fall påverka huden negativt om de till exempel är frätande.

Hur skadligt är det att ha lite kräm i ansiktet?

Exponeringen bedöms av bland annat två faktorer, hur länge du utsätts och mängden. Mängden kan vara liten men du utsätts varje dag och att krämen sitter på i ansiktet under en hel dag. Detta ökar exponeringen. Utöver det så finns det andra spridningsvägar då du har det i ansiktet ,vilket är via mun och ögon. Detta gör att exponeringen blir stor och du bör vara försiktig med vad du har i ansiktet.

De ämnesgrupper vi har hittat är:

Hormonstörande riskämnen de är ofta upptagna på EU´s EUendo lista som är för hormonstörande ämnen. De kan påverka förmågan att få barn, immunförsvaret och ämnesomsättningen. För foster är dessa ämnen extra skadlig då de kan påverka utvecklingen. Exempel på ämnen som påträffas är: Benzyl Salicylate och BHT

Allergena ämne kan med tiden utveckla så att kroppen blir allergisk mot ämnet. Här hittar vi ämnen som: BHT och Triethanolamine

Det finns även många doftämnen som kan orsaka allergi några av dem är: Limonene, Linalool, Coumarin, Geraniol, Citronellol, Alpha-Isomethyl Ionone,Cinnamyl Alcohol, Hexyl Cinnamal,  Isoeugenol, Hydroxycitronellal

Vidare har vi hittat flera ämnen som kan irriterahuden. Dessa kan orsaka röda utslag, kliande hårbotten och bidra till mjäll. Några av dem är: Salicylic acid och Sodium Hydroxide

Share:

Facebook
Pinterest
Picture of Peter Jonsson

Peter Jonsson

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.