Bäst i test balsam utan sulfat & silikon

sulfatfri & parabenfri balsam

Väldigt omtyckt solskydd som har ett starkt skydd mot strålning UVA/UVB. Solskyddet är lätt att smörja in och är snabbabsorberande.  Produkten innehåller endast ett ämne som kan vara irriterande i höga koncentrationer, det är inget som påverkar vid normal användning.  Solskyddet är väl att prova.

Testa även Eucerin Kids Sun Spray SPF50+ som vi även gett högsta betyg. 

Upptäck hemligheten bakom ett friskare och mer strålande hår! Vårt omfattande test av de bästa sulfat- och silikonfria balsam avslöjar hur du kan revolutionera din hårvårdsrutin på ett miljövänligt sätt.

I jakten på den perfekta kombinationen av effektivitet och naturlighet har vi noggrant granskat marknadens ledande ekologiska hårbalsam*. Dessa produkter är inte bara fria från skadliga kemikalier som sulfater och silikoner, utan de är också parabenfria och står i frontlinjen för grön hårvård. Vår guide till ”balsam bäst i test” lyfter fram de mest lovande alternativen för att ge dig det där silkeslena, välvårdade håret samtidigt som du bidrar till en hållbar framtid.

Letar du efter fler balsamalternativ? Kolla in vår artikel om leave-in balsam. Vi täcker olika produkter för alla hårtyper, perfekt för att hitta det bästa valet för ditt hår.

(*Vi har definierat ekologiska balsam som produkter fria från silikoner och sulfater, eftersom det saknas en standard definition för ekologiska balsam.)

7 Fantastiska Silikonfria och Sulfatfria Balsam: Bästa Valet för Ditt Hår

1

Bruns Products Balsam Nº04
Bruns Products Balsam Nº04

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

4.5/5

Väldigt omtyckt lättbalsam som passar alla hårtyper. Återfuktar håret utan att tynga ner. Även lämpad för dig som vill prova balsammetoden. Innehåller mycket få och relativt snälla riskämnen bland ingredienserna. De negativa egenskaperna är att enstaka upplevde att håret blev trassligt efter användning samt att balsamet luktade för starkt.  Schampot är väl värt att prova. 

2

Ingredien Moisture Conditioner
ingredien Moisture Conditioner - Utan parfym

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

4.6/5

Last updated: 2024-06-12 10:50:45

Ingredien Moisture Conditioner är omtyckt av många och passar väl för normalt till torrt hår. Användare av balsamet upplever att deras hår blir mjukt och lätt att kamma ut. Den innehåller mycket få riskämnen bland ingredienserna. Det enda negativa är att balsamet är dyrt. Balsamet är helt klart värt att prova.

3

Björn Axén – Organic Moisturizing Conditioner
Björn Axén Organic Moisturizing Conditioner 250 ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 5 av 5

Användarbetyg:

4.2/5

Björn Axén – Organic Moisturizing Conditioner är väldigt omtyckt, både av användare och av media som Metro Mode, Expressen och Amelia. Detta balsam är lämpligt för alla som behöver extra vård. Användare upplever att deras hår blir mjukt och lätt att reda ut. Det innehåller få riskämnen bland ingredienserna. Det enda negativa är att enstaka användare upplever att balsamet gör håret fett och tungt. Balsamet är godkänt för användning enligt balsammetoden.

4

Hjärtligt Balsam
Hjärtligt Balsam

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 4 av 5

Användarbetyg:

3.8/5

Hjärtligt Balsam, som passar för alla hårtyper, underlättar utredning och vårdar håret. Många användare tycker att det återfuktar utan att tynga ner. Balsamet är drygt och har en behaglig doft. Dock innehåller det ett ämne som är starkt kopplad till att irritera hud och ögon. Balsamet är ändå bättre än genomsnittet. De negativa aspekterna inkluderar att enstaka användare upplever att håret blir strävt och svårt att kamma ut.

5

Kevin Murphy KILLER.CURLS Rinse 
Kevin Murphy KILLER.CURLS Rinse 250 ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 4 av 5

Användarbetyg:

4.8/5

Kevin Murphy KILLER.CURLS Rinse är ett återfuktande balsam som är väldigt omtyckt av många. Användare upplever att balsamet återfuktar effektivt utan att tynga ner. Produkten innehåller endast ett ämne som är känt för att orsaka allergier. Detta är betydligt bättre än genomsnittet. Bland de negativa kommentarerna från enstaka användare nämns att balsamet inte är tillräckligt återfuktande, samt att det krävdes en större mängd för effektiv användning.

6

Noughty To The Rescue Moisture Boost Conditioner
Noughty To The Rescue Moisture Boost Conditioner

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 4 av 5

Användarbetyg:

4.3/5

Noughty To The Rescue Moisture Boost Conditioner är framtagen för frissigt och torrt hår. Balsamet är mycket uppskattat av användare och rekommenderas av ELLE och Expressen. Produkten innehåller ett ämne som är kopplat till allergirisk samt två doftämnen. De negativa egenskaperna inkluderar rapporter från enstaka användare som upplever att balsamet återfuktar för lite, samt att det krävs en större mängd vid användning.

Detta balsam är definitivt värt att prova. Prova gärna även Noughty To The Rescue Moisture Boost schampoo, som också presterade bra i testet. 

7

Mádara Grow Volume Conditioner 
Madara Grow Volume Conditioner

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 4 av 5

Användarbetyg:

4.2/5

Madara Grow Volume Conditioner är ett återfuktande balsam som är omtyckt av många. Användare upplever att det gör håret trasselfritt och minskar frissighet utan att tynga ner det. Balsamet innehåller flera doftämnen som kan orsaka allergi, och ett som är miljöstörande. Trots detta har produkten färre och mildare ingredienser jämfört med många andra. De negativa aspekterna inkluderar att enstaka användare rapporterar om fortsatt trassel efter användning. Balsamet är definitivt värt att prova.

8

REF. Ultimate Repair Conditioner
REF. Ultimate Repair Conditioner 245 ml

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 3 av 5

Användarbetyg:

4.6/5

9

Maria Nila Head & Hair Heal Conditioner
Maria Nila Head & Hair Heal Conditioner

Rekommenderas av:

Betyg för ingredienser:

Betyg 3 av 5

Användarbetyg:

4.7/5

Ekologiska och naturliga balsam

I dagens miljömedvetna samhälle växer efterfrågan på skönhetsprodukter som är både skonsamma mot vår planet och vår hälsa. En viktig utveckling inom hårvårdsbranschen är framväxten av ekologiska balsam fria från sulfat, silikon och paraben. Dessa produkter representerar inte bara en hållbar lösning för miljön, utan de erbjuder också betydande fördelar för hårets kvalitet och hälsa.

Silikoner, sulfater, parabener: Vi förklarar deras effekter på håret

Silikoner i balsam är syntetiska polymerer som används för att ge håret en slät och glänsande yta. De fungerar genom att bilda en skyddande hinna runt varje hårstrå, vilket hjälper till att minska frissighet och göra håret mer hanterbart. Silikoner kan även bidra till att göra håret mjukare och lättare att reda ut. Dock kan vissa typer av silikoner byggas upp på håret över tid, vilket kan kräva starkare schampon för att rengöra bort dem. Därför föredrar vissa personer att använda silikonfria balsam för att undvika denna uppbyggnad och behålla hårets naturliga tillstånd.

Enligt balsammetoden är det okej att använda silikoner som är vattenlösliga. Dessa silikoner kan tvättas ur håret med vatten, så de kommer inte att täppa till hårsäckarna eller göra håret tungt. Vattenlösliga silikoner listas vanligtvis som ”PEG-” silikoner, ”cetearyl” silikoner eller ”behentrimonium” silikoner. Här kan du läsa mer om balsammetoden.

Sulfater, kända under namnen Sodium Lauryl Sulfate (SLS) och Sodium Laureth Sulfate (SLES), är vanliga ingredienser i många skönhets- och hygienprodukter. De är uppskattade för sin förmåga att skapa rikligt skum och effektivt avlägsna fett och smuts från hår och hud.

Trots deras utmärkta rengöringsegenskaper kan sulfater ha en uttorkande och irriterande effekt, vilket är särskilt problematiskt för personer med känslig hårbotten. På grund av detta söker många efter mildare alternativ och väljer sulfatfria produkter för sin hårvård.

Är sulfater farliga?

Sulfater anses inte vara skadliga för hälsa eller miljö, men de kan orsaka irritation och leda till uttorkning samt störa oljebalansen i hårbotten. Om du har en känslig hårbotten kan det vara en god idé att prova produkter som är fria från sulfater.

Parabener är en grupp av syntetiska kemikalier som används som konserveringsmedel i många kosmetiska produkter, inklusive balsam. De fungerar genom att hämma tillväxten av bakterier och mögel. Parabener listas vanligtvis som ”methylparaben”, ”propylparaben”, ”butylparaben”, ”ethylparaben”, ”isopropylparaben”, ”isobutylparaben”, ”phenylparaben” eller ”benzylparaben”.

De är kända för sin effektivitet och låga kostnad, vilket gör dem till ett populärt val i många kosmetiska produkter. Även om parabener anses vara säkra i små mängder enligt många hälsomyndigheter, har det funnits viss oro kring deras potentiella hälsorisker, särskilt när det gäller hormonstörande effekter. Detta har lett till en ökad efterfrågan på parabenfria hårvårdsprodukter, särskilt bland konsumenter som föredrar att undvika syntetiska tillsatser i sina skönhetsprodukter.

Varför silikonfritt balsam? Topp 6 fördelar för hälsosammare hår

 • Undviker produktuppbyggnad: Silikoner kan lägga sig som en hinna runt hårstråna och orsaka uppbyggnad över tid. Detta kan göra håret tungt och livlöst. Silikonfria balsam undviker denna uppbyggnad, vilket håller håret lätt och fullt av volym.
 • Förbättrar hårets hälsa: Eftersom silikon endast ger en tillfällig glans och släthet genom att ”täcka över” håret, kan långsiktig användning hindra håret från att få de näringsämnen det behöver. Silikonfria balsam tillåter håret att andas och ta emot näring på djupet.
 • Bättre för lockigt och vågigt hår: Personer med lockigt eller vågigt hår kan märka att silikonfria balsam bidrar till bättre lockdefinition och mindre frissighet, eftersom silikoner kan tynga ner lockar och minska deras naturliga spänst.
 • Bättre för färgbehandlat hår: Silikon kan påverka hur färgen tas upp och hålls i färgbehandlat hår. Silikonfria balsam kan vara ett bättre alternativ för att bibehålla och skydda färgade hårstrån.
 • Naturlig glans och fuktbalans: Silikonfria balsam hjälper till att bevara hårets naturliga glans och fuktbalans, vilket kan vara mer fördelaktigt för hårets övergripande hälsa och utseende.
 • Miljövänlig: Silikoner är syntetiska kemikalier som inte alltid bryts ner lätt i miljön. Genom att välja silikonfria balsam bidrar man till en mer hållbar och miljövänlig hårvårdsrutin.

Sulfatfritt balsam: Varför just du borde byta

 • Mildare för håret och hårbotten: Sulfater, som ofta används i hårvårdsprodukter för deras rengörande och skummande egenskaper, kan vara hårda mot hårbotten och håret. De kan avlägsna naturliga oljor som behövs för att hålla håret och hårbotten friskt, vilket kan leda till torrhet och irritation. Sulfatfria balsam är mildare och mindre benägna att orsaka dessa problem.
 • Bättre för färgbehandlat hår: Sulfater kan snabba på blekningen av färgbehandlat hår. Sulfatfria produkter är därför ett bättre val för personer med färgat hår, eftersom de hjälper till att bevara färgen längre.
 • Fördelar för lockigt och torrt hår: Sulfatfria balsam är ofta mer återfuktande, vilket är fördelaktigt för personer med lockigt, torrt eller skadat hår. Dessa hårtyper drar nytta av extra fukt utan att tyngas ner av hårda kemikalier. 
 • Miljövänligt: Sulfater kan vara skadliga för vattenmiljön då de inte alltid bryts ner på ett miljövänligt sätt. Sulfatfria produkter anses vara mer miljövänliga och hållbara.
 • Bättre för känslig hårbotten: Personer med känslig hårbotten kan uppleva att sulfatfria balsam är mindre irriterande och mer skonsamma.

Parabenfritt Balsam: 5 anledningar till varför det är hårets bästa vän

Att välja parabenfritt balsam är ett populärt val av flera anledningar, både för personlig hälsa och miljövänlighet:

 • Potentiella hälsobekymmer: Parabener är konserveringsmedel som används i många kosmetiska produkter för att förlänga deras hållbarhet. Det har dock funnits oro över att parabener kan störa kroppens hormonsystem, särskilt östrogenfunktionen, även om mer forskning behövs för att fastställa deras fulla effekt på människors hälsa. Många konsumenter väljer parabenfria produkter för att vara på den säkra sidan.
 • Känslig Hårbotten: Parabener kan orsaka hudirritation och problem för personer med känslig hud eller hårbotten. Parabenfria balsam anses vara mildare och mindre benägna att orsaka allergiska reaktioner eller irritation.
 • Färgbehandlat och skadat hår: Precis som med sulfater, kan parabener påverka färgbehandlat hår negativt, leda till färgförlust eller skada. Parabenfria balsam kan vara skonsammare för behandlat hår.
 • Miljöpåverkan: Parabener har upptäckts i vattenmiljöer, såsom floder och hav, där de kan påverka vattenlevande organismer. Genom att undvika dessa kemikalier bidrar parabenfria produkter till en mer miljövänlig konsumtion.
 • Förbättrad hårvård: Många parabenfria balsam innehåller naturliga ingredienser och oljor som kan vara mer fördelaktiga för hårets hälsa, genom att erbjuda näring och återfuktning utan de potentiella nackdelarna med parabener. 

Share:

Facebook
Pinterest
Email
Picture of Peter Jonsson

Peter Jonsson

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.