Bästa balsamet och den kompletta guiden om balsammetoden

Så hittar du det bästa balsamet utan skadliga tillsatser

Alla uppskattar ett mjukt och lent hår utan frissighet men det är inte alltid det enklaste att hitta produkter som tämjer ett bångstyrigt barr. Förutom att tvätta håret rent med schampo behövs ofta ett bra balsam som ger håret näring och fukt. Balsam gör att håret blir enklare att reda ut och hårstråna inte bryts av lika lätt. Vi har granskad olika balsam för att hitta milda och skonsamma förslag till dig. Dessutom kikar vi närmre på den omtyckta balsammetoden.

Non-toxicbeauty.se har gått igenom innehållsförteckningen för de mest populära balsamen och klassat dem efter dess innehåll i vår databas kan du hitta alla klassningar men nedan vissas de bästa produkterna:

Vad är balsam?

Balsam är en produkt som är något mer krämliknande i konsistensen än schampo. Eftersom schampot är framställt för att tvätta bort smuts och fett ska balsamet i stället se till att tillföra fukt och glans för att motverka schampots uttorkande effekt. Det är pantotensyran som gör att håret inte blir tunt och flygigt, eftersom den avlägsnar laddningen. Exempel på fetter som tillsats i balsamet för att återfukta håret är:

● Jojobaolja
● Kokosolja
● Aloe vera
● Kamomillextrakt

För bästa resultat behöver du först schamponera håret, skölja ur och sedan fördela en klick balsam i håret. Om du har en tendens till fett hår kan det räcka att endast använda balsam i topparna. Vid torrare hår ska du använda balsam i hela håret. Krama in produkten försiktigt och låt den verka ett par minuter innan du sköljer ur den. Avsluta gärna schamponeringen med kallt vatten så att hårstråets fibrer sluter sig och håret blir glansigare.

Det finns även så kallat leave-in balsam i sprayflaska som sprayas i torrt hår utan att du behöver tvätta det. Det är perfekt när du behöver kamma ur håret på morgonen eller göra en uppfräschning under dagen. Ibland innehåller produkten även solskyddsfaktor, vilket är praktiskt under sommarmånaderna. Alternativt fungerar leave in-balsam som värmeskydd inför stylingen av håret.

Ekologiskt balsam är skonsamt mot håret

Vill du använda ett balsam som är lika snällt mot håret som miljön? Då ska du spana in ett ekologiskt balsam! Kriterierna för ett ekologiskt balsam är tillvisdel samma som kriterierna för granskningen som non-toxicbeauty.se gör. Innehållet är snällt och skonsamt för både dig och miljön. Många ekologiska balsam är:

● Fria från sulfater. Ämnet sulfater brukar adderas i schampon och balsam för att produkten ska löddra ordentligt och lösa upp fett, men de kan också torka ut och irritera hårbotten. Det kan skapa en obalans som i sin tur gör att håret blir allt fetare. Att använda sulfater ger håret nästan samma effekt som när du får handdiskmedel på händerna. Uttorkning på hög nivå, alltså.

● Fria från starka dofter och färgämnen. Många allergiker kan irriteras av produkter med många kemiska tillsatsämnen. Ett ekologiskt balsam har färre av dessa ämnen och är baserat på naturliga ingredienser som är mildare mot hud och hår.

● Fria från mineraloljor. Dessa oljor syftar till att ge håret fukt, men faktum är att de är utvunna ur restprodukter från olja och återfuktar inte håret på lång sikt. De kan i stället rubba den naturliga balansen i hårbotten och torka ut den.

● Fria från parabener. Dessa ämnen har tillförts i schampot för att konservera produkten så att den håller längre, men faktum är att de kan vara hormonstörande för både dig, flora och fauna. Parabener kan också bidra till kontaktallergi.

Balsammetoden - Vi guidar dig till ett friskt hår

En metod som har seglat upp som en favorit är Balsammetoden, No Poo och Curly Girl Method kärt barn har många namn. 

Det sliter på håret att tvätta det dagligen och många väljer att använda schampo allt mer sällan. Balsammetoden är ett sätt att inte utsätta håret för uttorkande schamponeringar. I stället används balsam som en ersättare till schampot för att håret ska bli glansigare och mer välmående. För att det ska fungera krävs att balsamet man använder har rätt sammansättning av ingredienser. (Nedan listar vi vilka ämnen du bör undvika). Metoden går ut på att schamponera håret med balsam och därefter skölja ur det. Håret blir rent och lent på samma gång, men hårbotten tar inte lika mycket skada. Det kan också hjälpa personer med mycket torr hårbotten, klåda och eksem. Dessutom brukar lockarna bli mer definierade och lättare att reda ut.

Fördelarna med hoppa över schampo:

• Friskare hår och hårbotten som producerar en balanserad mängd olja
• Tjockare hår
• Naturliga lockar eller mer självfall
• Bättre strukturerad hår och mindre behov av stylingprodukter
• Mindre exponering för potentiellt irriterande kemikalier
• Bryta en cykel av schamponering som torkar ut håret vilket gör att du använder produkter för att tillföra fukt tillbaka

Så funkar balsammetoden – steg för steg

Tvätta håret med ett sista schampo som innehåller sulfater men däremot vara fritt från silikoner och mineraloljor.

När du bestämt dig för att testa balsammetoden rekommenderas du att tvätta bort produktrester ur håret från tidigare schampon. Du använder i så fall ett schampo en sista gång som inte får innehålla silikoner eller mineraloljor. Produkten ska däremot innehålla sulfater för att ge optimal effekt. Det enda du behöver göra är att tvätta håret som vanligt, gärna två gånger. Sedan sköljer du ur håret och låter det torka.

Övergå nu till att inleda balsammetoden. Balsamet, ett så kallad Tvättbalsam ska vara fritt från sulfater, silikoner och mineraloljor.

Det viktiga när du testar balsammetoden är att fördela produkten både i längderna och klicka ut en lagom mängd i hela hårbotten. Massera hårbotten försiktigt och gnugga inte hårtopparna för mycket mot varandra. Du kommer märka att det inte löddrar lika mycket men effekten är lika bra för det. Eftersom det finns fettalkoholer i balsam som passar för denna metod kommer de att avlägsna fett. Allt enligt regeln: fett löser upp fett. Tänk även på att inte tvätta håret för ofta, börja med en gång i veckan.

Tänk på att det finns några ämnen som kan vara lite svårare än andra att tvätta bort när du endast använder balsam istället för schampo. Några av dessa är bland annat bivax, lanolin och castorolja. Prova gärna dig fram för att se vad som gäller för just ditt hår. Kom ihåg att klippa topparna ofta eftersom produkten fungerar bättre på välvårdat hår. Du kan fortsätta med dina vanliga inpackningar trots att du nu tvättar håret med balsam.

Det sista steget är att tillföra ett Vårdande balsam, som ger glans och struktur.

Balsam delas in i: Tvättbalsam och Vårdande balsam. Vårdande balsam är tyngre vilket ger håret mer fukt. Det som kännetecknar ett vårdande balsam är att den har färre ingredienser, ju mindre desto bättre. Använd detta balsam bara i hårets längder och toppar. Applicera och låt sitta i någon minut innan du sköljer ut det.

Bosta och torka håret.

När du tvättat håret undvik hårfönen låt håret handuktstorka genom att försiktigt kram ut fukten. Detta bästa är att använda en microfiberhandduk som suger upp håret utan att skada det känsliga blöta håret. Det kan vara en god idé att använda en kam eller borste med mjuka kamtänder.

Ämnen du bör undvika

Sulfater
Sulfater torkar ut håret och hårbotten. På innehållsförteckningen kan sulfater heta Sodium Lauryl Sulfate eller Sodium Laureth Sulfate, dessa förkortas SLS.
Tänk på att det sista schampot ska innehålla sulfater, för att få bort alla gamla silikoner.

• Sodium Lauryl Sulfate
• Sodium Laureth Sulfate
• Ammonium Lauryl Sulfate
• Ammonium Laureth Sulfate


Silikoner
Silikoner lägger sig som hinna över hårstråna och ger en känsla av att hårets känns mjukt och glansigt, men motverkar att håret tar till sig fukt på naturligt vis. Produkter med silikon känner du igen på innehållsförteckningen genom att de oftast slutar på -cone eller -xane. Nedan hittar du några utav dessa:

• Cyclopentasiloxane
• Cyclohexasiloxane
• Dimethicone
• Dimethiconol
• Phenyl Trimethicone
• Amodimethicone
• Cyclomethicone
• Dimethicone copolyol
• Polysilicone-9

Mineraloljor
Mineraloljor används ofta för att ge en känsla av mjukhet och glans. Problemet är att de täpper till porerna i hårbotten och stör hårbottens naturliga balans. Dessa ska du leta efter på innehållsförteckningen:

• Mineral Oil
• Mineralolja
• Petrolatum
• Petroleum
• Paraffinum Liquidum
• Paraffin
• Paraffinum
• Vaselin
• Ozokerit
• Polyisobutene
• E 905
• Isododecane
• Isoparaffin

Alkoholer
Det finns två typer av alkoholer så kallade uttorkande och feta alkoholer. Den feta alkoholen, till exempel etyl alcohol, cetearyl alcohol och stearyl alcohol, är mjukgörande och fuktbevarande och bra för håret. När det gäller de uttorkade alkoholer ska dessa inte användas större omfattning. När du kikar på innehållsförteckningen bör den uttorkande alkoholen stå långt ner i listan, detta betyder att produkten har ett mindre innehåll av det uttorkande alkoholen. Uttorkande alkoholer är exempelvis:

• Alcohol denat.
• Denaturated alcohol
• Isopropyl alcohol
• SD alcohol
• Etanol

No poo-balsam - vad är det?

Det är egentligen samma sak som den ovan beskrivna balsammetoden, bara ett annat uttryck. Konceptet kommer från engelskans no + schampoo, som blir no poo. Ordleken syftar också på att det inte finns “skit” (poo) i produkten utan att den är välgörande för håret.

Ta hand om ditt hår med rätt produkter


Det finns flera olika produkter för torrt, frissigt och livlöst hår. Du kan tjäna på att byta från schampo till balsam vid hårtvätt. Det kan ta lite tid innan du börjar se ordentliga resultat, men ha tålamod, håret och hårbotten måste bara vänja sig först. Allas hårtyp och hud är olika och några små finjusteringar kan behövas. Om det har gått ett par veckor och du fortfarande inte ser bra resultat kan du testa ett annat balsam för att se om det hjälper bättre.

Balsam utan silikon

Silikoner är ett ämne som tillförts i balsam för att ge intrycket av ett glansigt och skinande hår. Faktum är att silikoner riskerar att lägga sig som en kvävande hinna utanpå hårstrået och strypa syretillförseln. Även om håret ser glansigt ut på kortare sikt kan det blir alltmer livlöst och tråkigt över tid. Därför väljer många tillverkare av ekologiska schampon och balsam bort silikoner i produktens innehåll. Ett balsam utan silikoner är en viktig investering för såväl ditt hår som miljön. Vill du identifiera silikoner på förpackningen? Leta efter ämnen som slutar på -cone eller -xane.

Share:

Facebook
Pinterest
Picture of Peter Jonsson

Peter Jonsson

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.