Ta reda på din hudtyp och vad du ska använda för att ta hand om den.

Vet du vilken hudtyp du har? Vet du hur du ska ta hand om din hy? Sanningen är att alla har olika hudtyper som behöver särskild vård. I den här artikeln kommer vi att prata om de olika hudtyperna och hur man tar hand om dem på bästa sätt.

vilken hudtyp

Vad är en hudtyp?

Det finns flera olika typer av hud därför är så viktigt att veta vilken typ av hy du har. Vilken typ av hud du har avgörs av dina gener, ålder och miljön runt dig. Det är viktigt att känna till din hudtyp så att du kan fatta rätt beslut för din hudvårdsrutin. Det finns generellt cirka 5 olika typer av hud som oftast beskrivs. Men varje människa är unik kan ha olika grader av olika hudtyper: torr, fet, kombinerad, känslig och normal hud. Det är viktigt att veta vilken typ av hud du har eftersom det avgör vilka hudvårdsprodukter du ska använda och hur ofta du ska tex. tvätta ansiktet. Om du till exempel har torr hud bör du använda en fuktkräm och tvätta ansiktet varje morgon. Om du har fet hy bör du använda en mattande fuktkräm och tvätta ansiktet varannan dag.

Nedan ser du våra dagkrämer som har högst betyg:

Vilka är de olika hudtyperna?

Nedan beskriver vi varje hudtyp och varför huden är som den är. Inom varje hudtyp finns olika grader av hudtypen tex. lite torr till mycket torr. Huden kan även ändras med din ålder, hormoner och miljö runt dig (tex. sommar-vinter).

Känslig hud

Känslig hy kan vara en av de vanligaste hudtypen över 70% av befolkningen globalt upplever att de har känslig hud enliga studier. Klassiska kännetecken är att huden kliar, bränner eller sticker. Dessa känslor finns kvar större delen av tiden. Personer med känslig hud kan uppleva reaktioner och ibland kraftiga reaktioner från olika krämer, tvålar eller smink. Effekten förstärks ofta om det finns solljus med i bilden tex. under sommaren eller på solsemester. Även torr och kallt klimat kan skapa besvär.

Varför vissa personer har känslig hud är oftast genetisk tex, tunnare överhud eller känslighetsreceptorer som reagerar på vissa ämnen. Detta gör att vissa hudvårdsprodukter irriterar huden om överhuden är tunn eller triggar känslighetsreceptorerna.

För denna hudgrupp är det extra viktigt att hitta produkter som inte innehåller riskämnen. Det finns många ämnen som penetrerar överhuden eller kemiskt slippar (tex. syror) huden och flertal som kan orsaka irritation. Undvik dessa ämnen så mycket som möjligt för en lugnare hud.

Enliga studier så brukar kvinnor över 50 uppleva att huden blir lugnare och problemen minskar dock gäller det inte alla.

Torr hud

Denna hudtyp är vanlig i Sverige och övriga nordiska länder. Huden upplevs stel och stramar. Huden blir lätt irriterad av klimat eller hudvårdsprodukter. I många fall kan huden se lite fnasig ut på vissa delar.

Torrhud beror på att hudens normala fett och oljeproduktion som kallas sebum, inte fungerar som den ska. Oljan lägger sig i normal fallet på huden och minskar avdunstningen av vatten och huden hålls fuktig. Saknas oljelagret så torkar huden ut fortare.

Här behövs hudvårdsprodukter som hjälper huden att minska avdunstningen, det är viktigt att produkten innehåller så lite irriterande ämnen som möjligt.

Fet/oljig hud

Även oljig hud är en mycket vanlig hudtyp i Sverige. Detta kännetecknas av att huden är huden glansig och oljig. Ofta får personer med oljig hud lättare pormaskar och finnar. I motsatts till torr hud beror fet hud på att det är en överproduktion av naturlig hudolja/fett så kallat sebum.

Varför du har en överproduktion kan bero på olika faktorer tex genetik eller miljö. Körtlarna som producerar sebum triggas av hormoner främst testosteron som är manligt könshormon som både kvinnor och män har. Östrogen brukar i sin tur ibland minska produktionen av sebum. Därför kan vissa kvinnor uppleva en förbättring av huden när de tex använder preventivmedel som innehåller östrogen.

Oljig hud skyddar ofta huden bra samt så det kan finnas ett samband mellan färre rynkor och oljig hud.

Kombinations hud

Visa har en varierad hud där de har olika hudtyper på olika delar av ansiktet. Ofta är området mellan pannan och näsan lite glansig och på kinderna är huden normal till torr.

Normal hud

Du kan oftast använda de flesta hudvårdsprodukterna men ta inga väldigt återfuktande produkter då kan huden upplevas fet. Var försiktig med vad som finns i produkterna och använd solskydd.

Testa din hud

Vi kan direkt säga att det inte finns något test som säger exakt vad du har för hudtyp och din hud varierar med årstider samt ålder. Men det är bra att hålla koll och framför allt veta vad du ska undvika på just din hudtyp.

Använd en av metoderna eller båda för att få en uppfattning vilken hudtyp du har:

Allmänna frågor för vilken hudtyp du kan ha:

 • Huden är inte glansig? Normal eller torr
 • Huden är inte känslig mot tvätt eller rengöring? Normal eller fet
 • Lite eller inga pormaskar och finnar? Normal eller torr
 • Finns lite mer pormaskar och finnar? Fet
 • Huden kliar? Torr eller känslig
 • Tål din hud att var ute i väder och vind? Normal-fet
 • Börjar huden flagna efter du varit ute mycket? Torr
 • Blir huden flammig, röd eller stram efter tvätt? Torr
 • Större porer? Fet
 • Du är oftast bara glansig vid näsa eller mellan ögon (t-zonen)? Kombinations hud
 • Pormaskar bara vid näsa eller mellan ögon? Kombinations hud
 • Torr hals eller kinder? Kombinations hud
 • Du får mycket lätt utslag av skönhetsprodukter eller bad i pool? Känslig hud
 • Bränner dig lätt? Känslig hud
 • Lätt röd hudfärg efter värme? Känslig hud

Tvätt-testet

Gör testet när huden är normal alltså inte efter något behandling eller att du har tränat eller liknande.

Tvätta ansiktet med en mild tvål och utan att smörja in huden eller sminka den.

 • Känns huden stram eller stel- Torr hud
 • Är den fortfarande oljig efter tvätten- fet hud
 • Är den röd och kliar -känslig hud
 • Är allt normalt och ingen konstig känsla- normal hud

Vad du ska använda för din hudtyp

Här är en lista över vad du kan göra för att vårda din hudtyp och vad du kan använda för just din hudtyp. Läs gärna vår sida om de bästa dagkrämerna eller bodylotion

För torr hud:
Torr hud behöver hjälp att få till oljehinnan som skyddar huden men även att inte tvätta bort hinnan. Undvik att tvätta ansiktet för ofta.

Torr hud är lite extra känslig och använd gärna produkter som är lugnande och extra återfuktande. Det kan vara bra att ha oljor eller lite tjockare krämer för återfuktning.

När du tvättar ansiktet använd bara svalt vatten och milda tvålar eller rengöring i mjölkform som bevarar oljehinnan.

Undvik kraftiga ämnen eller som kan irritera huden se våra tips från de undersökta produkterna.

För fet/oljig hud:
Det vanligaste misstaget som många gör är att de går på huden med en kraftig rengöring vilket triggar huden att producera mer fett/olja. Använd milda rengöringsprodukter som består av olja (då olja löser olja). Använd krämer som är lätta och kan tex bestå i gelform. Lermasker eller produkter med lera kan matta av huden och binda oljan så huden blir lite mattare.

För kombinerad hud

Använd produkter som ligger mitt emellan produkter för fet hy och torr hy. Visa produkter kan fungera för hela ansiktet. Sedan kan tex om du är väldig torr på kinder och hals lägga till en extra återfuktande produkt för denna del.

Känslig hud

Gå väldigt försiktigt fram med nya produkter och testa vad som passar just dig då anledningen till känsligheten kan variera från person till person. Prova ett litet område åt gången innan du använder produkten i hela ansiktet. Undvik för många olika produkter och gärna doftfria produkter.

Använd gärna vår lista med testade milda produkter som innehåller så få riskämnen som möjligt.

Share:

Facebook
Pinterest
Picture of Peter Jonsson

Peter Jonsson

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.